Haberler
Beyaz OSGB İş Güvenliği Uzmanı Enver Avcı, Bingöl’ün iş kazaları konusunda ilk sıralarda bulunduğunu ifade ederek, “Bingöl’de son yıllarda çok sayıda iş kazası meydana geldi.
Beyaz OSGB İş Güvenliği Uzmanı Enver Avcı, Bingöl’ün iş kazaları konusunda ilk sıralarda bulunduğunu ifade ederek, “Bingöl’de son yıllarda çok sayıda iş kazası meydana geldi. Bunun en büyük nedeni olarak, Bingöl’deki firmaların iş güvenliğine riayet etmemeleridir” dedi.
Beyaz Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) İş Güvenliği Uzmanı Enver Avcı, Bingöl’ün iş kazaları konusunda ilk sıralarda bulunduğunu ifade ederek, “Bingöl’de son yıllarda çok sayıda iş kazası meydana geldi. Bunun en büyük nedeni olarak, Bingöl’deki firmaların iş güvenliğine riayet etmemeleridir. Türkiye’de ortalama her gün 5 kişi iş kazalarında hayatını kaybetmektedir” dedi.
Avcı, açıklamasında “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu işyerindeki çalışan sayısı ve tehlike sınıfına göre farklılık arz ediyor. Yani tüm işyerleri aynı anda iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli istihdam etmeye başlamıyor. Bazı işyerleri için bu yükümlülük başlamıştır” diye konuştu.
Avcı, “Kanuna göre; 50 ve üzeri çalışanı olan işyerleri 30 Aralık 2012’den itibaren iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinden hizmet almak zorunda, 50’den az çalışanı bulunan Çok Tehlikeli ve Tehlikeli işyerleri 1 Ocak 2014’ten itibaren bu yükümlülüğü yerine getirmeye başladı ve cezai işlemler uygulanmaktadır. 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerleri ile kamu kurum ve kuruluşları ise 2016’nın Temmuz ayına kadar geçiş süresi tanındı. Ancak işverenlerin ‘hazır değiliz’ itirazları üzerine uygulama bir yıllığına, 2017’nin Temmuz ayına ertelendi. Düne kadar, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile 50’den az çalışanı olan işyerlerinde, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 1 Temmuz’da başlayacaktı. Fakat Meclis’te görüşülen Sanayinin Geliştirilmesi Üretimin Desteklenmesi Kanun Tasarısı’na göre ; iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğunun ertelenmesi için son anda bir madde eklendi. Hem de öyle bir erteleme ki, bir-iki yıl da değil; 2020 yılına kadar. Gerekçe ne? İşverenlerin, yine, uygulamaya hazır olmamaları. Bir başka gerekçe ise iş güvenliği uzmanı sayısının yetersiz olması. İşverenlerin hazır olup olmadığını bilmiyorum ama iş güvenliği uzmanı sayısının bugün için 100 binin üzerinde olduğunu biliyorum” diye konuştu.
Avcı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
ERTELEME 11 ÖĞRENCİNİN HAYATINA MAL OLMUŞTU
“50’den az çalışanı olan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı görevlendirme zorunluluğunun 1 Temmuz 2017 yılına kadar ertelenmesinin yarattığı sorun 11 öğrencinin hayatını kaybettiği, 22’sinin de yaralandığı Adana Aladağ öğrenci yurdunda çıkan yangın da yurdun, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli işyeri sınıfına girdiğini ortadayken, Hatta geçen sefer erteleme olmasaydı yurdun, iş güvenliği uzmanı tarafından denetleneceğini, belki de üzücü olayın çok önceden önüne geçilecekti. Bu ve benzeri olaylara rağmen iş güvenliği uzmanı görevlendirme zorunluluğunun 2020’ye tekrar ertelemek bu ve benzeri kazaların önünü açmak demektir.”
İDARİ PARA CEZALARI ÇOK YÜKSEK Mİ?
“İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca belirlenen idari para cezaları son derece yüksek. Örneğin, iş güvenliği uzmanı çalıştırmamanın cezası tehlikeli işyerlerinde 13.520 TL Çok tehlikeli işyerlerinde 20.280TL Bunun yanında tespit gerçekleştirildikten sonra çalıştırılmayan her ay için yeni bir ceza uygulanacak. Yani işverenlerin “iş güvenliği uzmanı çalıştırmayayım, denetim geldiğinde cezasını öderim” düşüncesini engellemek adına tekrar eden idari para cezası tanımlanmış durumda. Ayrıca işyeri hekimi çalıştırmamanın da cezası tehlikeli işyerlerinde 13.520 TL Çok tehlikeli işyerlerinde 20.280TL olarak belirlenmiş durumda. Yani işveren iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinden hizmet almamış olmak dolayısıyla ilk tespitte ortalama 40.000 TL idari para cezası ödeyebilir. Hizmeti almadığı her ay için bu ceza eklenir. İş Sağlığı ve Güvenliği idari para cezaları her yıl güncellenmektedir.” (Haber Merkezi)
Okuma : 3215